BEKKENFYSIOTHERAPIE

Bekkenfysiotherapie Empel en rosmalen

Bekkenfysiotherapie

Bekkenfysiotherapie onderzoekt en behandelt patiënten met last in en rondom het gehele buik-, bekken- en lage rug gebied bij vrouwen, mannen, kinderen en ouderen. Het bekken, de gewrichtsbanden, de bekkenbodem en de bekkenorganen beïnvloeden elkaar wederzijds. Een klacht in het bekken leidt zo snel tot een klacht in de bekkenbodem en omgekeerd. De bekkenfysiotherapeut helpt u bij het leren herkennen en trainen van alle relevante spieren rondom het bekken en kan soms gebruik maken van speciale apparatuur. De bekkenfysiotherapeut is bevoegd om inwendig onderzoek te doen indien nodig.

Bekkenbodem

De bekkenbodem is een spierlaag onder in het bekken, die de buikorganen draagt. De bekkenbodem zorgt voor het openen en sluiten van de bekkenuitgang en draagt bij aan de stabiliteit van het bekken. De bekkenbodemspieren werken nauw samen met de buik- en rugspieren en hebben een belangrijke functie in het dagelijks bewegen en bij het voorkomen van rug- en bekkenpijn. Een verstoorde functie van de bekkenbodem kan meerdere klachten veroorzaken: bijvoorbeeld ongewild verlies van urine en/of ontlasting, een niet te onderdrukken aandrang om te plassen of te ontlasten (of veel te vaak naar het toilet moeten), pijn in de onderbuik, de bekkenbodem, bij het stuitje of bij het schaambeen of verzakkingen van de blaas, baarmoeder of darmen. Ook seksuele problemen en huidproblematiek kunnen samenhangen met niet goed functioneren van de bekkenbodemspieren.

De problemen kunnen ontstaan door een verkeerde manier van plassen of ontlasten, soms na blaasontstekingen, na een buik- of prostaatoperatie of zij hangen samen met zwangerschap of bevalling. 

Bekkenklachten 

Bekkenfysiotherapie is fysiotherapie bij bekkenklachten zoals:

  • Ongewild verlies van urine en/of ontlasting;
  • Niet te onderdrukken aandrang om te plassen en/of te ontlasten;
  • Moeizaam kwijt kunnen van ontlasting;
  • Verzakkingen van blaas, baarmoeder of darmen (prolapsen);
  • Pijn in de onderbuik, prostaat, rond de anus of de geslachtsdelen;
  • Pijn bij gemeenschap, waarbij de klachten samenhangen met de bekkenbodem;
  • Erectie problemen;
  • Begeleiding bij operaties in de onderbuik;
  • Bekkenpijn in de periode rond en na de zwangerschap en bevalling;
  • Begeleiding tijdens zwangerschap en bevalling;
  • Begeleiding na een operatie aan de prostaat
  • Huidproblematiek zoals lichen sclerose 
  • Etc.

Seksuologie

Indien u problemen ondervindt op seksueel gebied, al dan niet  in combinatie met de bekkenbodem, kunnen wij u helpen. Hierbij kunt u denken  aan bijvoorbeeld vaginistisch reageren, dyspareunie, erectieproblemen, te vroeg klaarkomen of moeite met klaarkomen. Maar ook problemen met de huid zoals Lichen sclerose kan pijn bij het vrijen veroorzaken.
Tijdens de behandeling wordt aandacht besteed aan het lichamelijk seksueel functioneren, het seksueel gedrag, de seksuele beleving en de betekenis die dit heeft voor  u.

Zwangerschap en na de bevalling

Tijdens de zwangerschap kunnen meerdere problemen zich voordoen zoals bekkenpijn, urineverlies, obstipatie etc. Hiervoor kunt u bij de bekkenfysiotherapeut terecht.

Maar ook na de bevalling kunnen problemen zich voordoen. Zes weken na de bevalling kunt u een controle krijgen van de bekkenfysiotherapeut. Samen met u wordt een uitgebreide anamnese afgenomen en indien nodig een inwendig onderzoek gedaan om te bepalen of de bekkenbodem goed functioneert en of er geen verzakkingen aanwezig zijn.

Stuitpijn (NIMOC)

Stuitpijn wordt veroorzaakt door een scheefstand van het stuitje. Dit kan problemen geven met bijvoorbeeld het zitten. Een scheefstand van het stuitje kan ook rugklachten, bekkenpijn, liesklachten , anuskramp, incontinentie van urine of ontlasting, seksuele pijnklachten veroorzaken alsmede moeite hebben om de urine of ontlasting kwijt te raken.

De scheefstand van het stuitje kan worden behandeld door een NIMOC gespecialiseerde bekkenfysiotherapeut. NIMOC is de afkorting van Non-Invasive Mobilization of the Os Coccyx. Dit betekent een uitwendige behandeling van het stuitje. Dit is een herstel van de afwijkende stand van het stuitje door een heel milde, uitwendige beweging. De kortdurende mobilisatie wordt in zit uitgevoerd en is vrijwel nooit pijnlijk of belastend voor de patiënt.

Het stuitje kan door een val op je billen of een moeizame of juist zeer snelle bevalling een afwijkende stand krijgen. Dit kan kort geleden, maar soms ook heel erg lang geleden ontstaan zijn, waarbij de klachten langzaam verergeren.  

Wanneer de stand van het stuitje niet juist is kan een patiënt met rugklachten niet lang staan en/of zitten, maar ook pijn hebben bij het gaan staan vanuit zit of van de fiets afstappen. De behandelmethode wordt vaak gecombineerd met triggerpointbehandeling. Triggerpoints zijn punten of knopen in spieren die veelal heel pijnlijk zijn. De triggerpoints worden behandeld door druk uit te oefenen op deze punten of door middel van Dry needling (zie onder). 


Triggerpoints

Een triggerpoint is een hard aanvoelende plek ('knoop')in een spier, die naast een lokale drukpijn, ook vaak pijn op andere plaatsen in het lichaam kan veroorzaken.
Klachten kunnen zich uiten door: 
  • Pijn ter plekke in een spier met of zonder uitstraling
  • Bewegingsbeperkingen en /of stijfheid
  • Verminderde kracht bij aanspannen van de spier
  • Pijnklachten en pijnontwijkend gedrag
  • Soms ook reacties zoals zweten, duizeligheid, licht in het hoofd, wazig zien, rillerig zijn of koude handen

Hoe ontstaan deze spierverhardingen? 
  • Door een verkeerde beweging of een ongeluk
  • Door langdurig verkeerde houding of overbelasting
  • Langdurige overbelasting met als veelvoorkomend probleem nek-armklachten (RSI, CANS )
  • Overbelasting bij sporters
  • Beschadiging van weefsel zoals bij een meniscusletsel of een hernia
  • Langdurige afwezigheid van beweging, bijv. door gipsverband
  • Psychologische factoren zoals stress, depressie, onrust en vermoeidheid
  • Voetafwijkingen of verschillen in beenlengte (bijv. ontstaan na een botbreuk)
  • Chronische infecties en allergieën
  • Slaaptekort

Triggerpoints kunnen manueel aangepakt worden maar ook met Dry Needling. 

Dry Needling

Binnen de praktijk wordt Dry needling toegepast voor problemen met betrekking tot de  bekkenproblematiek.
Dry Needling richt zich op de behandeling van (meestal al langer bestaande) spierklachten in en rondom het bekkengebied. Met Dry Needling worden spierverhardingen (‘triggerpoints’) ontspannen, door deze aan te prikken met een dunne acupunctuurnaald. Indien noodzakelijk worden ook de huid en botvlies met specifieke Dry Needling technieken behandeld om een beter resultaat te bereiken. 
De behandeling richt zich met name op die klachten waarbij spieren (vaak al langdurig) gespannen zijn en pijnklachten geven. Voorbeelden zijn bekkenpijn, stuitpijn, lage rugklachten, pijnlijke uitstraling in lies en/of geslachtsdelen, buikpijn, golfbalgevoel in het rectum e.d.

Sylo-pen


Voor de patiënten die bang zijn voor naalden, zoals bij dry-needling, kunnen we ook gebruik maken van de Sylo-pen. De Sylo-pen is een hulpmiddel waardoor spier- en bindweefselstructuren in het lichaam direct soepeler en minder pijnlijk worden. De Sylo-pen kan de fysiotherapeut ondersteunen bij het behandelen van spier- en bindweefsel, zoals myofasciale triggerpoints, littekenweefsel en fascie. Het versnelt het herstel van spierpijn. De Sylo-pen wordt op de huid gebruikt en doorboort de huid niet.


Ook zonder doorverwijzing 

Het merendeel van de patiënten komt bij ons terecht naar doorverwijzing door een huisarts of specialist, maar u kunt ook op eigen initiatief naar de bekkenfysiotherapeut gaan.

De zorgverzekeraar vergoedt de bekkenfysiotherapeutische behandeling indien u een aanvullende verzekering voor fysiotherapie heeft afgesloten. 
Als u geen aanvullende verzekering heeft kunt u nog steeds bij ons terecht, maar zult u de behandelingen zelf  betalen.

De behandeling van urineverlies wordt vergoed uit de basisverzekering, bij sommige zorgverzekeraars is daarvoor een verwijzing van een arts of specialist naar de bekkenfysiotherapeut nodig. Raadpleeg hiervoor uw polisvoorwaarden. Vergoedingen uit de basisverzekering maken aanspraak op uw eigen risico.

Voor meer informatie en uitleg over bekkenfysiotherapie kunt u kijken op de website van de NVFB. 
Share by: