FYSIOTHERAPIE

Fysiotherapie 

Fysiotherapeuten leveren een positieve bijdrage aan onder meer gezond bewegen, het terugdringen van ziekteverzuim en het voorkomen van blessures. Op die manier helpt uw fysiotherapeut u om uw lichaam zo goed mogelijk functionerend te houden. Uw lichaam verdient de beste behandeling. 

Voor wie is de fysiotherapeut?

Jaarlijks gaan gemiddeld 3 miljoen mensen, jong en oud, naar de fysiotherapeut. Omdat ze klachten hebben vanwege hun houding of omdat een beweging problemen oplevert. Denk aan sportblessures, klachten opgedaan tijdens het werk, klachten vanwege een ongeval of ziekte, een 'verkeerde' beweging of doordat het lichaam ouder wordt. De fysiotherapeut adviseert, behandelt en begeleidt u zodat u weer zo goed mogelijk uw dagelijkse leven kunt voortzetten. Op een verantwoorde manier te sporten, weer aan het werk of, als u in een instelling verblijft, zelfs eerder naar huis. U leert hoe u door verantwoord te bewegen verdere problemen kunt voorkomen of beperken.

Het menselijk lichaam is een goed georganiseerd geheel van spieren, botten en gewrichten waar we dagelijks op moeten kunnen rekenen. Lopen, staan, springen, bukken, het zijn vaak volkomen vanzelfsprekende bewegingen. Dat bewegen niet zo vanzelfsprekend is, beseft u pas als u ergens last van krijgt. Als het lichaam even niet meewerkt. Degene die daar alles van afweet, is de fysiotherapeut: de specialist in beweging. Bij hem of haar kunt u terecht voor de behandeling van klachten, maar ook om (ergere) klachten te voorkomen. (Bron: KNGF)  

Orthopedische Geneeskunde Cyriax

Cyriax is de niet-chirurgische richting binnen de orthopedie en is een specialisatie binnen de fysiotherapie. Het  Cyriax is een behandelmethode die u helpt bij problemen met de weke delen van het lichaam, zoals spieren, pezen, banden, gewrichtskapsel en slijmbeurzen. Door middel van dwarse fricties en lichte manipulaties verminderen of verdwijnen de klachten in veel gevallen. Een doorverwijzen voor eventuele injecties behoort tot de mogelijkheden. Deze worden door een arts toegediend.

Wat kan met Cyriax worden behandeld?

Met Cyriax is een groot aantal klachten aan pezen en gewrichten behandelbaar, waaronder:
  • Achillespeesscheuringen
  • Arthrose
  • Corpus Libreum (stukje kraakbeen die los zit in het gewricht)
  • Hernia (HNP)
  • Ontstekingen aan de pees of slijmbeurs
  • Osteoporose
  • Revalidatie na fractuur
  • Revalidatie na total-knee / total-hip
  • Rugklachten
  • Scoliosis
  • Schouderklachten
  • Spondylose/ spondylolysthesis (slijtage tussenwervelschijf/afglijding wervels)
  • Tenniselleboog
  • Verrekte / uitgerekte banden aan voet en knie gewrichten

Zwangerschap en bekkenpijn

Bekkenpijn, symfysiolyse, bekkeninstabiliteit behandeld door methode Cecile Röst 

Bij klachten tijdensje zwangerschap en na de bevalling kunt u bij ons terecht voor behandeling. Voorbeelden van klachten zijn pijn in: de rug, het bekken, rond het schaambot, de SI-gewrichten, het heiligbeen, de stuit, de bil of uitstralend in het bovenbeen. 


Medical Taping


Medical Taping wordt sinds enige jaren in Nederland toegepast, maar het is echter niet nieuw. Het is ontwikkeld in de jaren 70 in Azie. Bij Medical Taping wordt gebruik gemaakt van elastische tape die in tegenstelling tot de conventionele tapemethode, die werkt met een niet rekbare tape, geen 'beperking' van gewrichten bewerkstelligt, maar juist de beweging en functionaliteit van gewrichten behoudt en stimuleert. Belangrijk bij Medical Taping is: Bewegen en niet beperken! Door het ondersteunen van het spierstelsel creeert Medical Taping een situatie waardoor het lichaam zelf optimaler kan herstellen. Het stimuleert het lichaamseigen genezingsproces.

Toepassing Medical Taping

Medical Taping is geen op zichzelf staande behandeling, maar moet gezien worden als een aanvulling de therapie. Medical Taping heeft een heel breed toepassingsgebied:

  •        (Na)behandeling van blessures aan het gehele bewegingsapparaat zoals rug- en schouderklachten,   evenals kuit, knie en enkel,
  •        Het reduceren van vocht (oedeem) en ontstekingen,
  •        Het corrigeren van de houding,
  •        Overbelastingsklachten zoals tenniselleboog en golfelleboog,
  •      Het tegengaan van (spannings)hoofdpijn.

NIMOC, stuitpijn behandeling

Stuitpijn wordt veroorzaakt door een scheefstand van het stuitje. Dit kan problemen geven met bijvoorbeeld het zitten. Een scheefstand van het stuitje kan ook rugklachten, bekkenpijn, liesklachten , anuskramp, incontinentie van urine of ontlasting, seksuele pijnklachten veroorzaken alsmede moeite hebben om de urine of ontlasting kwijt te raken.


De scheefstand van het stuitje kan worden behandeld door een NIMOC gespecialiseerde (bekken-)fysiotherapeut. NIMOC is de afkorting van Non-Invasive Mobilization of the Os Coccyx. Dit betekent een uitwendige behandeling van het stuitje. Dit is een herstel van de afwijkende stand van het stuitje door een heel milde, uitwendige beweging. De kortdurende mobilisatie wordt in zit uitgevoerd en is vrijwel nooit pijnlijk of belastend voor de patiënt.

Lees meer
Share by: